Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА ! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ. 

Дата: 12.11.2020 12:27
Кількість переглядів: 354

 

     Останнім часом в Україні та Одеській області почастішали випадки отруєння дикорослими грибами.

    Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.     

    Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи органів людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку , та нирки.

    Аналіз випадків отруєнь грибами в Одеській області показав, що отруєння обумовлені вживанням  свіжих дикорослих грибів, які було придбано в місцях стихійної торгівлі , на агропродовольчих ринках, а також зібрані власноруч. За останній тиждень зареєстровано 34 особи постраждалих від отруєння дикорослими грибами, із них близько 25% - це діти віком від 3х до 17 років, хоча дітям до 12 років взагалі не рекомендується вживати гриби.

    Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин , через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.

Основні ознаки отруєння грибами :

- нудота, блювання , різкий біль в животі, діарея;

- запаморочення, зниження пульсу , підвищення температури тіла ;

- задуха, судоми,  відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- поява галюцинацій та марення .

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103 ! 

Профілактика отруєння грибами :

1. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

2. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів.

3. Збирайте лише добре знайомі вам гриби , за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

4. Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.

5. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

6. Не збирайте гриби в посушливу погоду,  у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

7. Ніколи не куштуйте сирі гриби.

8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

9. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.                                            

                                         З повагою  Великомихайлівське районне управління  Головного управління  

                                                                            Держпродспоживслужби в Одеській області.    

Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь