Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спадкування земельної ділянки за заповітом

Дата: 21.12.2020 16:25
Кількість переглядів: 506

Як показує практика, турбуватися заздалегідь про своє майно, готувати його для передання нащадкам в нашому суспільстві вважається поганою прикметою. З цієї причини питання, пов’язані зі спадкуванням є одними із найбільш актуальними в юридичній практиці, особливо якщо йдеться про спадкування земельної ділянки.

Саме тому ми розпочинаємо серію публікацій, яка буде присвячена питанням оформлення спадщини на земельні ділянки.

Спадкування взагалі - це перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Нашим законодавством передбачено два види спадкування: за законом та за заповітом. Але в будь-якому випадку, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Розглянемо докладніше порядок спадкування, коли в наявності є заповіт і всі правовстановлюючі документи.

Заповіт – це особисте розпорядження людини на випадок своєї смерті, його не можна скласти через представника або за довіреністю. Заповіт має бути лише в письмовій формі, його зміст не може суперечити законодавству, також обов’язково необхідно вказати місце та час його складення. Заповіт вважається дійсним після того, як заповідач його власноруч підпише, а нотаріус (чи інша уповноважена посадова особа) його посвідчить та зареєструє у Спадковому реєстрі.

Про складення заповіту людина може розповісти своїм спадкоємцям чи іншим людям, а може і не знайомити їх із своєю останньою волею, і це ніяк не впливає на дійсність самого заповіту.

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Однак, законом передбачено, що малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки мають право на обов’язкову частку у спадщині незалежно від змісту заповіту. Тобто, якщо заповідач не згадав їх в заповіті, вони спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Для того, аби оформити своє право на успадковану земельну ділянку, особам, які зазначені в заповіті, потрібно протягом 6 місяців від дня смерті спадкодавця звернутися з письмовою заявою до приватного або державного нотаріуса. Подавати таку письмову заяву необхідно за місцем відкриття спадщини, тобто за останнім місцем проживання спадкодавця. Якщо ж остання адреса спадкодавця невідома, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження земельної ділянки.

Разом із заявою нотаріусу потрібно подати, зокрема, такі документи:

  • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;

  • заповіт;

  • оригінал документів, які підтверджують факт володіння землею;

  • довідку про останнє постійне місце проживання померлого.

Після спливу 6 місячного строку з дня смерті спадкодавця необхідно знову звернутись до нотаріуса, якому було подано заяву про прийняття спадщини. Він зобов’язаний зареєструвати право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та видати спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З цього моменту спадкоємець є повноправним власником успадкованої  земельної ділянки.

Для отримання більш детальної інформації та юридичної допомоги звертайтеся до:

Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна,  вул. Незалежності, 2; тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443

Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2; тел.: (04859) 40 300;

Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49; тел.: (04860) 94 430;

Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93; тел.: (04854) 2 00 55

Також знайти відповідь на юридичне запитання можна у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/ або зателефонувавши на єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0800 213 103

 

 

 

Директор Роздільнянського місцевого центру

з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Тетяна Кулішов

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь