Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Боротьба з амброзією – на часі!

Дата: 10.06.2021 12:00
Кількість переглядів: 751

Здавалося б, сьогодні немає людини, яка б не чула про шкідливість амброзії. Ця рослина почала інтенсивно розмножуватися на території України на початку двотисячних і вже тоді проявила свій злісний «характер», вона виявилася небезпечним алергеном. Її пилок провокує у людей алергію. Медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Від її пилку страждають й астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

            На амброзію наклали карантин і почали впроваджувати заходи з її ліквідації. Але, попри це, досі у боротьбі з нею люди програють. Бур’ян завойовує все нові й нові території.  

            Щоб ефективно боротися із амброзією полинолистою, необхідно знати, що це рослина – однорічник, який розмножується тільки насінням. Вегетуюча рослина для людини безпечна,  на відміну від квітучої. До того ж у вегетуючої рослини коріння слабке, отже, її легко вирвати з корінням. Скошування – не найефективніший спосіб боротьби. Адже, коли залишаються хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться і обов’язково заквітують.

Досвід боротьби з амброзією засвідчує: там, де вчасно та ретельно рвали амброзію з корінням, в майбутньому з’являються лише поодинокі рослини, які легко знищити. 

У сільському господарстві цю проблему вирішують за допомогою гербіцидів. Доцільно використання гербіцидів у випадках, коли інші методи боротьби неможливі або не ефективні, наприклад, для знищення амброзії полинолистої на залізничних полотнах. Дозволяється застосування гербіцидів, які занесені в перелік дозволених до використання в Україні.

А на присадибних ділянках, на невеликих площах,  з амброзією полинолистою найкраще боротися саме вириваючи рослини з корінням. І це потрібно робити задовго до її цвітіння, яке починається наприкінці липня або на початку серпня і триває до середини осені. 

Знищити якнайбільше рослин до цвітіння означає не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і завоювання цією рослиною нових територій.

Нагадуємо мешканцям приватних секторів, власникам дачних та земельних ділянок про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства, звертаючи увагу на те, що статтею 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладання штрафу.

            І наостанок. Пам’ятаймо: позбутися алергії набагато складніше, ніж позбутися амброзії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь