Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА: Є ПРОБЛЕМА — Є І РІШЕННЯ Ефективні заходи боротьби

Дата: 19.07.2021 21:17
Кількість переглядів: 615

Щорічно на боротьбу з амброзією полинолистою у регіонах виділяють сотні тисяч гривень, адже цей карантинний бур'ян є небезпечним для людини і довкілля, а крім того, його поява у посівах сільгоспкультур здатна суттєво знизити урожайність. Але, хоч бур'ян і досі є карантинним, сьогодні він настільки поширений на території України, що простіше назвати місця, де він не росте, аніж ті, де амброзія впевнено розповсюджується.

Амброзія полинолиста (Ambrósia artemisiifólia), а точніше, пилок рослини, є досить сильним алергеном. Проте кон’юнктивіт та нежить аграрії вже якось потерпіли б. А от значне пригнічення сільгоспкультур на власних полях — вже ні.

Амброзія становить значну конкуренцію культурним рослинам за вологу та елементи живлення: на формування 1 кг сухої речовини цей бур’ян витрачає майже тонну води, а також близько 16 кг азоту та 1,5 кг фосфору. Активно «споживає» амброзія і калій, і мікроелементи.

Окрім виснаження ґрунту амброзія також значно пригнічує культурні рослини, оскільки має велику вегетативну масу та розвинену кореневу систему, що може сягати на 4 м вглиб. Амброзія не тільки «відбирає» воду та елементи живлення у культури, але й затінює культурні рослини, перекриваючи їм доступ до прямих сонячних променів.

Фото без описуЗрозуміло, що поява навіть кількох рослин на квадратному метрі поля призводить до значного зниження урожайності вирощуваної культури, а якщо ситуація з бур'янами критична, можна взагалі залишитись без врожаю.

Існує і ще одна проблема: навіть якщо урожай вдалося отримати досить непоганий, з його продажем через амброзію виникнуть складнощі. Якщо продукція йде на експорт, потрібно врахувати, що багато країн вимагають повної відсутності насіння амброзії в продукті. Досягти цього буває складно, адже у багатьох господарствах кількість насіння амброзії доходить до 1 тис. на кілограм зерна, при цьому очистку провести складно: одноразове просіювання неефективне, а багатократне просіювання пошкоджує вже саме зерно.

 

Заходи боротьби:

як ефективно подолати амброзію?

Фахівці фітосанітарної лабораторії зазначають, що найбюджетнішим та найдієвішим методом боротьби з амброзією полинолистою міг би стати біологічний метод, адже за допомогою амброзієвої совки та амброзієвого листоїда можна повністю захистити посівні площі від шкодочинності даної рослини. Цьому перешкоджаю єдиний, проте дуже важливий фактор: людина поки не в змозі контролювати процеси популяції комах даного виду.

Тож наразі використання біологічних, карантинних, чи агротехнічних засобів не може забезпечити надійний захист рослин від амброзії, а може слугувати лише комплексом допоміжних заходів боротьби з бур'яном. А найбільш доцільним є застосування хімічних засобів захисту боротьби у поєднанні з агротехнікою.

Фото без описуФото без опису

Зернові колосові культури

У посівах зернових амброзія не становитиме проблеми, якщо вчасно застосувати правильний гербіцид по вегетації. Саме для захисту від цього злісного бур'яна добре себе зарекомендували сульфонілсечовини.

Соя

Для посівів сої амброзія полинолиста становить велику проблему, якщо її не проконтролювати вчасно. Тому гербіцидну обробку на сої потрібно провести до появи 2-х листків бур'яну

 

Кукурудза

Оскільки кукурудза є ярою культурою, амброзія зазвичай сходить разом з нею, а тому може бути добре проконтрольована ґрунтовими гербіцидами та гербіцидами по вегетації. 

 

Соняшник

Найбільшу проблему амброзія становить саме у посівах соняшника, оскільки і культура, і бур'ян відносяться до однієї ботанічної родини (айстрові) та є широколистими дводольними. Тому захистити посіви соняшнику від амброзії без фітотоксичного впливу на саму культуру зазвичай дуже складно. 

Фото без описуУ будь-якому випадку, щоб боротьба з амброзією була дійсно ефективною, необхідно провести гербіцидний захист вчасно. Найважливіше — не дозволяти амброзії вегетувати до цвітіння і прибрати її з поля якомога раніше. Найкраще провести обробку у найбільш чутливу фазу розвитку — перша пара справжніх листків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь