Профілактика ботулізму !
Профілактика ботулізму !
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
В 2021 році в Україні зареєстровано 88 осередків захворювання на ботулізм, внаслідок яких захворіло 98 людей, з них 3 дитини. Десять випадків стали летальними. Причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку було придбано на стихійних ринках – це близько 31 % , м’ясних консервів домашнього приготування – близько 31 % тощо.
По Одеській області причиною захворювань на ботулізм в 2021 році було вживання рибних та овочевих (гриби) консервів домашнього виготовлення, копченої риби промислового виготовлення, риби в’яленої, виготовленої в домашніх умовах.
У поточному році в Одеській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, пов’язаних з вживанням м’ясної консерви (качка тушкована), виготовленої в домашніх умовах та консервованих мідій у томатному соусі (консервному виробу 3 роки).
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/ недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
- м'ясних та грибних консерв,
- консервів домашнього виробництва,
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі , сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Бережіть себе !
З повагою Великомихайлівський
відділ Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області