Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДОКУМЕНТУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ: ЯК МОЖЕ ДОПОМОГТИ СИСТЕМА БПД

Дата: 25.08.2022 08:58
Кількість переглядів: 134

Мама Тараса померла у нього на руках. Хлопчик залишився з молодшими братиком та сестричкою, яких він зміг вивезти з зони бойових дій… Російські військові вбили чоловіка пані Марини, коли той допомагав людям при евакуації… Майже тиждень пані Оксана разом з дітьми сиділа у підвалі, рятуючись від обстрілів. Доки окупанти не пограбували та не підпалили їхній будинок… Такі історії розповідають українці працівникам системи безоплатної правової допомоги, які допомагають документувати воєнні злочини російських окупантів.
Фахівці системи БПД відвідують внутрішньо переміщених осіб в місцях їхнього компактного проживання. Під час таких зустрічей вони не тільки надають правову допомогу, а й розповідають про важливість документування воєнних злочинів. Звісно, людям болісно згадувати весь цей жах, який їм довелося пережити. Але це треба зробити для того, щоб покарати винних.
«Не варто чекати, що потерпілі або свідки воєнних злочинів рф самі прийдуть центру чи бюро правової допомоги та будуть розповідати про пережите. Адже у вимушених переселенців чимало проблем, за вирішення яких вони беруться першочергово. Це пошук тимчасового прихистку чи нового житла, відновлення втрачених документів, пошук роботи тощо. Наше ж завдання – надати людям правову допомогу та розповісти про важливість збору доказів злочинів рф проти українців», – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Владислава Стецюк.
Найчастіше люди, яким працівники системи БПД допомогли зафіксувати воєнні злочини, повідомляли про злочини проти майна (знищення, пограбування, заволодіння, пошкодження, мародерство та ін.) та особи (вбивство, поранення, катування, знущання та погрози, викрадення, умисні тілесні ушкодження, розстріл цивільних, обстріл місць перебування мирного населення, зґвалтування та ін.). Крім того, опитувані стали свідками обстрілів, вторгнення та переміщення ворожої військової техніки, руйнування та пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури внаслідок обстрілів та ракетних ударів.
Детальніше читайте за посиланням: https://bit.ly/3Csl6kq


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь