Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щоб зберегти життя та здоров’я своїх дітей більшість українців вимушені знаходити прихист в інших населених пунктах нашої країни, у зв’язку з цим законодавством визначено що такі особи мають право на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Дата: 20.01.2023 16:12
Кількість переглядів: 144

З 24 лютого наші військові продовжують мужньо боронити цілісність та незалежність України. В містах, селищах, селах де ведуться запеклі бої, нажаль, страждає й цивільне населення. Щоб зберегти життя та здоров’я своїх дітей більшість українців вимушені знаходити прихист в інших населених пунктах нашої країни, у зв’язку з цим законодавством визначено що такі особи мають право на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Нагадуємо, що для отримання такого статусу необхідна довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка є підтвердженням факту внутрішнього переміщення.

З метою більш зручного отримання такої довідки до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи внесенні такі зміни: «Заява про взяття на облік та включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про внутрішньо переміщену особу за наявності технічної можливості може подаватися також через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія)».

Про те, як саме подати заяву в дистанційному режимі пояснить юристка Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Олена Петренко.

По перше, подати заяву про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб можна в дистанційному режимі за умови що ваше місце реєстрації проживання входить до переліку  громад у зонах бойових дій, на ТОТ та тих, що в оточенні на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (перелік оновлюється).

По друге, для подачі такої заяви через Портал Дія необхідно виконати наступний алгоритм:

  1. За допомогою електронного пристрою, який підключений до Інтернету, із увімкненою функцією геолокації (телефон, комп’ютер) встановити мобільний додаток Порталу Дія та зареєструватися в ньому за допомогою електронної ідентифікації.
  2. Після підтвердження особи та авторизації в Порталі Дія ви бачите на екрані головну сторінку, де натискаєте на функцію «Послуги».
  3. Після чого у вас з’явився перелік доступних послуг, де потрібно обирати «Оформлення допомоги для ВПО».
  4. Далі у вас на екрані з’явиться текст, який потрібно уважно прочитати та натиснути на «Отримати статус ВПО».
  5. Перед вами будуть з’являтися колонки, де необхідно вказати область, район, населений пункт, назву вулиці, № будинку та № квартири (якщо це не приватний будинок) де ви проживаєте на даний момент та натиснути «Далі».
  6. Наступним кроком є підтвердження свого місця перебування, для цього необхідно надати Дії одноразовий доступ до геолокації. Важливо! Ви маєте бути в радіусі 5 км. від адреси яку вказали.
  7. Після підтвердження геолокації Портал Дія повідомляє що діти, які перебувають разом з вами, також отримують статус ВПО та ви маєте можливість додати свідоцтво про народження дітей вказавши його серію та номер. Натискаємо «Далі».
  8. Далі Портал Дія запитає про ваше бажання отримати фінансову допомогу у розмірі 2000 на себе та 3000 на кожну дитину. Тиснемо «Хочу отримати допомогу».
  9. Потім необхідно прив’язати таку допомогу до картки Є-Підтримка та тиснемо далі.
  10. Після цього Дія запитує: «Яка допомога вам потрібна?». Вказавши все що вам необхідно або ж не вказавши нічого, тиснемо «Далі».
  11. Заповнюємо колонку з контактними даними та натискаємо «Далі»

Вітаю! Ви дійшли до фінішу! Перед вами сформована заява про взяття на облік ВПО де обов’язково потрібно перевірити інформацію та натиснути «Надіслати», чекаємо декілька хвилин та отримуємо повідомлення «Дякуємо, заяву надіслано! За декілька хвилин ваша довідка з’явиться в Дії».

Більш докладно про статус ВПО, гарантовані пільги тощо, ви можете перегляну на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь