Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загроза поширення сказу тварин серед домашніх улюбленців.

Дата: 01.02.2023 18:03
Кількість переглядів: 125

У Ржищеві виявили хворого на сказ кота – Кагарлик.City

Чим небезпечний сказ? Як його виявити і запобігти? Розповідають спеціалісти.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого вражується центральна нервовасистема з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю.

Людина заражається під час укусу тварини або коли її слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, дії 45-70-відсоткового розчину спирту, мильного розчину. П’ятивідсотковий розчин йоду вбиває вірус протягом однієї хвилини. В слині вірус сказу зберігається одну добу, в замороженому стані - 75 днів. У рані вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів.

Інкубаційний період - від 7 днів до року і навіть більше. Розповсюджують сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати в населені пункти, нападати на людей або тварин. Сказ у котів та собак проходить по різному.

Сказ у котів. Реєструється частіше, ніж у собак. Останніми роками сказ котів є причиною інфікування кожної третьої людини. Сказ у котів має набагато гостріший перебіг. Перші ознаки: у тварини збільшується занепокоєння, з’являється хриплість голосу, погляд стає переляканим. У стані агресії вони нападають на господарів, інших людей. Під час нападу тварину важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, їх краї злипаються і важко піддаються обробці.

Це, до речі, характерне і для укусів лисиць. У худоби спостерігається рев, сильне слиновиділення, за паралітичної форми – тихий сказ. Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу. Становлять небезпеку і укуси кажанів, за останні 20 років в Україні померло двоє дітей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я і Міжнародного епізоотичного бюро, сказ входить до першої п'ятірки найнебезпечніших зооантропонозів, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Вакцинації проти сказу потребують собаки і коти та дикі хижі звірі, особливо актуально це зараз, коли випадки захворювання почастішали.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь