Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загроза поширення сказу тварин серед домашніх улюбленців.

Дата: 01.02.2023 18:03
Кількість переглядів: 169

У Ржищеві виявили хворого на сказ кота – Кагарлик.City

Чим небезпечний сказ? Як його виявити і запобігти? Розповідають спеціалісти.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого вражується центральна нервовасистема з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю.

Людина заражається під час укусу тварини або коли її слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, дії 45-70-відсоткового розчину спирту, мильного розчину. П’ятивідсотковий розчин йоду вбиває вірус протягом однієї хвилини. В слині вірус сказу зберігається одну добу, в замороженому стані - 75 днів. У рані вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів.

Інкубаційний період - від 7 днів до року і навіть більше. Розповсюджують сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати в населені пункти, нападати на людей або тварин. Сказ у котів та собак проходить по різному.

Сказ у котів. Реєструється частіше, ніж у собак. Останніми роками сказ котів є причиною інфікування кожної третьої людини. Сказ у котів має набагато гостріший перебіг. Перші ознаки: у тварини збільшується занепокоєння, з’являється хриплість голосу, погляд стає переляканим. У стані агресії вони нападають на господарів, інших людей. Під час нападу тварину важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, їх краї злипаються і важко піддаються обробці.

Це, до речі, характерне і для укусів лисиць. У худоби спостерігається рев, сильне слиновиділення, за паралітичної форми – тихий сказ. Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу. Становлять небезпеку і укуси кажанів, за останні 20 років в Україні померло двоє дітей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я і Міжнародного епізоотичного бюро, сказ входить до першої п'ятірки найнебезпечніших зооантропонозів, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Вакцинації проти сказу потребують собаки і коти та дикі хижі звірі, особливо актуально це зараз, коли випадки захворювання почастішали.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь