Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Коли сімейний лікар стає головним.

Дата: 18.07.2023 14:33
Кількість переглядів: 59

Возможно, это изображение 1 человек, борода и больница

Коли сімейний лікар стає головним. Головним для української родини. До якого можна і з дитячим нежитем, і за порадою для батьків, і якщо тривожність не дає жити.

Саме таким головним лікарем для багатьох сімей вдалося стати Ігорю Заставному – керівнику сімейних амбулаторій у Львові та Винниках, кандидату медичних наук, співзасновнику Академія Сімейної Медицини України/ Academy of Family Medicine of Ukraine. Разом з командою лікарів-однодумців він створив сучасні медичні заклади, де сімейна медицина дійсно є сімейною.

🗝 Ключовим моментом для Ігоря стало навчання за програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Це глобальна програма World Health Organization (WHO), яка дозволяє сімейним лікарям допомагати своїм пацієнтам, що приходять до них з відчуттям тривоги, проблемами зі сном чи харчуванням, депресією, труднощами з концентрацією уваги тощо. Крім сімейних лікарів, курс призначений для педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медичних сестер / братів.

Завдяки програмі Ігор впроваджує підхід, коли фізичне і ментальне здоров'я розглядається як єдине ціле – нероздільне і взаємозалежне (негаразди з ментальним здоров'ям часто проявляють себе фізично). Ба більше, Ігор наразі ще й вчить цьому своїх колег – він є національним тренером з mhGAP. За його словами, це не тільки про вчасну діагностику ментальних розладів, а й про побудову довірливої комунікації з пацієнтами.

💬 «Коли я повернувся з навчання, зізнаюсь відверто, на якийсь час закинув цю програму. Але потреби пацієнтів «вимусили» мене все згадати та застосовувати у своїй роботі щодня. До сімейного лікаря можна та потрібно звертатися, якщо у вас тривожність, порушення сну, немає апетиту, долають погані думки. Або ви стали помічати, що ваш батько став занадто забудькуватим. Або дочка-підліток частіше замикається у собі. Сімейні лікарі, що пройшли навчання mhGAP, зможуть точно розпізнати негаразди та надати дієву допомогу. Це сучасний рівень сімейної медицини, який вже стає новим стандартом професії в нашій країні», – впевнений Ігор Заставний.

На його думку, особливо це важливо саме зараз, коли війна залишає не тільки видимі, але невидимі рани майже кожному з нас. Ігор відмічає, що багато пацієнтів вже оцінили нові професійні навички сімейних лікарів. Все більше людей приходять і кажуть: мені погано, тяжко на душі. А далі вже головний сімейний лікар родини огортає увагою та допомагає.

Станом на сьогодні сертифікати про проходження онлайн-курсу mhGAP отримали майже 11 тисяч лікарів «первинки». За шість місяців цього року послугу з психічного здоров'я надано десяткам тисяч українців.

Як працівнику закладу первинної ланки пройти навчання ❓

🔴 Онлайн-курс із ведення поширених психічних розладів на платформі Академії НСЗУ Національна служба здоров'я України ▶️ https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183

Онлайн-курс базується на навчальних матеріалах mhGAP та був розроблений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олена Зеленська задля масштабування навчання.

🔴 Якщо ви бажаєте отримати поглиблені знання та відпрацювати навички ведення психічних розладів, можна пройти офлайн-тренінг за програмою mhGAP від ВООЗ та партнерів (заповнити форму – за посиланням ▶️ https://forms.gle/kPsQ41rxjwY1jXuJ8


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь