Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Перша леді Олена Зеленська разом з адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер відвідали Михайлівсько-Рубежівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини КНП «Ірпінський міський центр первинної медико-саніта

Дата: 20.07.2023 17:12
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

У кожній громаді у вільному доступі має з’явитися можливість конфіденційно, безпечно та зручно отримати психосоціальну підтримку. Це одна з головних цілей Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?

Перша леді Олена Зеленська разом з адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер відвідали Михайлівсько-Рубежівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини КНП «Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». На прикладі цього медичного закладу вони ознайомились з розвитком системи надання допомоги з ментального здоров’я в громадах України.

Місцеві жителі називають установу маленькою амбулаторією з великими можливостями 💪🏼 Тут працюють лише 4 лікарі та 3 медичних сестри. Вони успішно обслуговують майже 4 000 осіб – і дітей, і дорослих. Ба більше, амбулаторія має контракти відразу на 3 пакети медичних послуг від НСЗУ ⬇️

▶️ первинна медична допомога

▶️ мобільна паліативна допомога

▶️ супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами

Тобто, крім звичайної сімейної медицини, лікарі пропонують пацієнтам допомогу у подоланні тривоги, безсоння, стресу, депресії, адже вони пройшли навчання за програмою World Health Organization (WHO) mhGAP у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я та вміють розпізнавати поширені психічні розлади й надавати необхідну підтримку.

💬 «Жителям деокупованої Ірпінщини психологічна підтримка особливо потрібна. Рада відвідати амбулаторію разом з очільницею USAID Самантою Пауер, щоб вона могла побачити результати співпраці. USAID – один з основних партнерів України у гуманітарних питаннях, зокрема Всеукраїнській програмі ментального здоров’я, мета якої – щоб у кожній громаді, як тепер у Михайлівці-Рубежівці, у вільному доступі з’явилася психологічна допомога. Раніше послуги психіатричної допомоги надавалися в медичних закладах у великих містах. Але вони несли великий тягар стигматизації. Колись це була каральна й примусова медицина. Маємо змінити ставлення до ментального здоров’я й наблизити послугу до споживача. Амбулаторія, у якій ми зараз, – один із прикладів наближення послуги. Завдання Міністерство охорони здоров'я України – мати загальний високий рівень надання таких послуг», – наголосила Олена Зеленська.

Загалом за програмою ВООЗ mhGAP в Україні пройшли навчання понад 27 000 фахівців. 524 медичні заклади мають контракти з НСЗУ Національна служба здоров'я України на надання відповідних послуг. Десятки тисяч пацієнтів по всій країні вже отримали допомогу.

Розуміючи, що потреба буде тільки зростати, команда амбулаторії взяла участь у проєкті USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я. Уже створено окремий простір психологічної підтримки «Дбаю про себе». Є все необхідне обладнання, можна проводити індивідуальні консультації та групові заняття з психологом.

У межах цього ж проєкту медики амбулаторії опановують програму навчання та наставництва «Зцілення душі й тіла» Центру психосоматичної медицини. Це науково обґрунтована програма, розроблена фахівцями з психічного здоров’я Університету Джорджтауну (США). Її мета – знизити вплив психотравмуючих чинників, запобігати виникненню тривожних розладів, покращити рівень психологічного комфорту населення.

💬 «Підтримка спроможності громад наблизити послугу з ментального здоровʼя до людей – це вкрай важливо. Послуга повинна бути там, де живе людина, та має вбудовуватися в ті сервіси, які вже існують. Такий підхід планується масштабувати всією країною і зробити психологічну підтримку українців дійсно доступною та зрозумілою на всіх рівнях. Вже зараз 70% українців відчувають стрес і знервованість, а прогнозована потреба у послугах з ментального здоровʼя на найближчі 5 років зросте щонайменше вдвічі. Тому в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я створюються в громадах Центри життєстійкості для людей, де вони зможуть отримати весь комплекс першочергових послуг в одному місці, де кожен отримає турботу та тепло, якого потребує», – заявила під час візиту керівниця Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Оксана Збітнєва.

За допомогою USAID проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», так само як в Михайлівсько-Рубежівській амбулаторії, реалізується ще у 16 громадах восьми областей України: Чернігівській, Київській, Житомирській, Вінницькій, Одеській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській.

#тияк

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь