Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбувся семінар «Всеукраїнська програма ментального здоров'я: регіональна координація», під час якого представники влади в областях та регіональні координатори навчалися головному – наближати одне до одного надавача та отримувача психосоціальних пос

Дата: 24.07.2023 11:28
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Психосоціальні послуги щодня стають ближче до людей 👥

Наскільки зручно їх отримувати, чи закривають вони повністю запит людини – в областях, громадах, містах та селищах за це відповідальні заступники голів обласних військових адміністрацій та регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Завдяки Координаційний центр КМУ / Mental Health UA та World Health Organization Ukraine вони мають можливість безперервного вдосконалення своїх знань та навичок.

📝 Відбувся семінар «Всеукраїнська програма ментального здоров'я: регіональна координація», під час якого представники влади в областях та регіональні координатори навчалися головному – наближати одне до одного надавача та отримувача психосоціальних послуг.

Участь у заході взяли представники 11 областей: Вінницької, Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Чернівецької, Черкаської.

Про державне значення впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олена Зеленська з учасниками семінару спілкувалась Віцепрем’єр-міністерка, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона зауважила, що удосконалення системи надання психосоціальних послуг є одним з головних компонентів програми й має стратегічне значення для всіх сфер життя країни.

💬 «Ми беремо на себе відповідальність втілювати програму, як державники, розуміючи наскільки стратегічно важливим є ментальне здоров’я. Попри те, що не всі ще це розуміють, можливо, ще не всі здатні оцінити. Нам потрібно йти саме таким шляхом – шляхом впровадження психологічної допомоги. І для цього у нас насправді небагато часу. Бо ціна ігнорування проблеми завелика. Тому я дуже вдячна вам, що ви вже включилися. Саме ви, представники обласних військових адміністрацій та регіональні координатори, є рушійною силою на обласному рівні, на рівні громад. Те, що послуги з ментального здоров’я стають доступними на місцях, це ваша заслуга», – звернулась до учасників Ірина Верещук.

У форматі інтерактивного тренінгу учасники розробляли алгоритми прокладання маршрутів психосоціальної послуги. Завдання – врахувати все до дрібниць: від способів донесення інформації до вивчення ступеня задоволеністі пацієнта.

Також навчалися складати конструктор послуги. Аби вона працювала ефективно, треба зважати на потенційну кількість її отримувачів, окреслити цільові групи та їх потреби, вибудувати логістику їх маршруту, визначити необхідну кількість медпрацівників для задоволення потреб громади.

📈 Під час семінару кожна область представила власні напрацювання у межах програми. Обмін досвідом та постійна комунікація між всіма учасниками процесу дозволяють не втрачати час та завжди мати під рукою актуальні кейси задля вирішення спільних проблем.

Отримані навички та знання стануть при нагоді під час створення Центрів життєстійкості в громадах. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за участю Міністерство соціальної політики України у кожному регіоні мають з’явитися безбар’єрні простори, де люди матимуть нагоду отримати комплекс першочергових послуг, зокрема й психосоціальні, за принципом єдиного вікна. Вже надійшло 200 заявок від громад на створення таких центрів.

💬 «Наразі психосоціальна послуга в деяких громадах ще представлена нерівномірно та дезорганізована. Важливо розуміти, що вона не є окремою послугою, а є компонентом вже наявних у громаді. Ми маємо усвідомлювати, що ментальне здоров’я – це стан благополуччя, при якому кожна людина може реалізувати власний потенціал, впоратися із життєвими стресами й плідно працювати. Завдяки ініціативі першої леді процес стартував та вже набрав обертів, залучена вся країна. Тому наше спільне завдання – вчасно та фахово підтримати людей, надати їм доступну можливість отримувати психосоціальну допомогу протягом усього життя», – наголосила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Окрема стратегічна сесія семінару передбачала спілкування з керівниками та представниками Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства соціальної політики, Міністерство освіти і науки України, МВС України НСЗУ Національна служба здоров'я України та Державна служба України з питань праці. Без посередників, з перших вуст представники областей отримали відповіді на нагальні питання щодо впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров'я.

ℹ️ Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінет Міністрів України за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

#тияк

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь