Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Психологічна допомога і для пацієнта, і для лікаря

Дата: 28.07.2023 15:52
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Психологічна допомога і для пацієнта, і для лікаря 👨🏼‍⚕️

В українських лікарнях буде вдосконалено систему психологічної допомоги. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олена Зеленська розпочинається новий проєкт – «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери». Пілотними стануть три наближені до фронту області 📍 Запорізька, Миколаївська, Харківська.

🏥 Проєкт буде реалізовано в 9 лікарнях обласного рівня, які наразі є центрами надання багатопрофільних медичних послуг тисячам українців. Адже необхідність підтримки пацієнтів у цих лікувальних закладах та лікарів є беззаперечною. З початком повномасштабної війни навантаження на установи зросло й така потреба стала ще більш нагальною.

Допомога потрібна людям, які потрапляють до лікарень після тяжкого поранення або надзвичайних подій. Або пацієнтам, які перебувають на довготривалому лікуванні, їх родинам. Коли лікар щодня рятує поранених та постраждалих – він сам також має мати підтримку.

У всіх цих випадках, люди отримуватимуть фахову психологічну допомогу. Саме для цього психологи, які працюють в лікарнях, будуть опановувати сучасні навички кризового консультування, навчатися методикам з екстремальної психології, підвищувати свою стійкість, аби могти прищепити стійкість іншим.

Також психологи дізнаються, як допомагати ушпиталеним, які отримали травматичний досвід через війну. Це насамперед ветерани та їхні родини, люди з інвалідністю, люди старшого віку, ті, хто пережив окупацію, втратив близьких, став внутрішньо переміщеною особою, пережив полон і тортури.

📃 Для фахівців відбудуться тренінги з резильєнтності, протидії вигоранню лікарів та молодшого медичного персоналу, їх навчать технікам самопідтримки та подолання наслідків стресу. Загалом буде проведено ☑️ 16 занять для психологів у лікарнях. Зокрема, 1 800 годин індивідуальних консультацій, 6 годин супервізій, 1 200 годин групових сесій.

Впровадження такого проєкту дозволить показати, як має працювати ефективна психологічна служба на базі медичних закладів. Потім цей досвід можна буде масштабувати на всю країну.

▶️ Офіційний старт проєкту відбувся під час онлайн-наради з керівниками обласних лікарень та Департаментів охорони здоров’я.

«Цей проєкт важливий саме для посилення стійкості лікарень. Ми, як громадяни країни, висловлюємо вам, лікарям, величезну вдячність за вашу щоденну роботу. Але чи вистачає у вас часу на себе, на те, аби подбати про своє здоров’я, зокрема й ментальне? Через ваших психологів, ми будемо давати вам ті знання та навички турботи про себе, які необхідні, аби завжди бути в ресурсі. Як зазначала перша леді Олена Зеленська: «Відновимо людину, людина відновить усе», – звернулася до учасників керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ Оксана Збітнєва.

ℹ️ Пілотний проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізується Координаційний центр КМУ / Mental Health UA та ГО Безбар'єрність у співпраці з Міністерство охорони здоров'я України, Департаментами охорони здоров'я Миколаївської, Запорізької та Харківської областей.

Про те, що важливо допомагати лікарям, доводить реалізація проєкту «Психосоціальна підтримка населення під час війни» в 14 лікувальних закладах Дніпра, Вінниці та Київської області. Він втілювався ГО «Безбар’єрність» у співпраці з Ізраїльським форумом міжнародної гуманітарної допомоги IsraAID, Міністерством охорони здоров’я України 👩🏼‍💻 https://bit.ly/3rOF1GT

Як це вже працює можна дізнатись на прикладі КНП КОР «Київська обласна лікарня» за посиланням 📲 https://www.youtube.com/watch?v=iPAorXj2UJc

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь