Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Впровадження психосоціальної допомоги на усіх рівнях медичної допомоги обговорювали на нараді у Міністерство охорони здоров'я України з керівниками обласних Департаментів охорони здоров’я та Обласних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ Україн

Дата: 27.07.2023 16:09
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Впровадження психосоціальної допомоги на усіх рівнях медичної допомоги обговорювали на нараді у Міністерство охорони здоров'я України з керівниками обласних Департаментів охорони здоров’я та Обласних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Директорка з координації органів влади Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, радниця Прем'єр-міністра України Ірина Микичак презентувала пріоритетні напрями реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я, акцентуючи на ефективних рішеннях для доступу громадян до психологічної і психосоціальної допомоги у медичній галузі.

📈 Потреба у розширенні надання підтримки з ментального здоров’я вже визнана необхідною на всіх рівнях. Через війну потенційними отримувачами психосоціальних послуг можуть стати 15 мільйонів українців.

Своєчасна допомога населенню стала стратегічним завданням для держави. Адже люди, які не відновилися самі, не зможуть брати участь у відновленні країни.

👉🏼 Всі ці чинники потребують прискорення та масштабування Всеукраїнської програми ментального здоров’я, як дороговказу щодо поширення психосоціальних послуг країною.

Наразі вони все ще надаються на місцях безсистемно: в громадах менше 18% медичних закладів мають у своєму складі психіатричні кабінети. Профілактика досі на низькому рівні – левова частка грошей (88%) витрачається на стаціонаре лікування. Ще одна проблема, яка стає все помітнішою – брак кадрів, фахівців з психічного здоров’я не вистачає.

📍 Роль областей у подоланні цих проблем є надважливою. Саме тому Координаційний центр з психічного здоров'я КМУ спільно з обласними військовими адміністраціями розбудовує регіональну координацію у сфері ментального здоров'я. Відповідальні за цей процес на місцях - заступники голів обласних військових адміністрацій та регіональні координатори програми.

👩‍⚕️В регіонах первинну допомогу людям з психічними розладами вже надають сімейні лікарі, які пройшли підготовку за програмою World Health Organization (WHO) mhGAP. Це понад 28 тисяч фахівців первинної ланки. Цей процес відбувається в рамках пріоритетного проєкту МОЗ - «Охорона психічного здоровʼя у структурі медичної допомоги».

✅ Крім того, 583 медичні заклади уклали контракт з НСЗУ Національна служба здоров'я України на пакет Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». І цьогоріч вже 17 000 пацієнтів отримали послуги в межах цього пакету.

Учасники наради дійшли згоди, що темп впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я має лише зростати. І запорукою цього є взаємна координація зусиль та постійний обмін досвідом🤝

#тияк

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь