Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятаймо про ризик отруєння дикорослими грибами! Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає.

Дата: 16.10.2023 15:36
Кількість переглядів: 75

У поточному році серед населення Одеської області зареєстровано три випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома постраждалими. Перший випадок був пов'язаний з вживанням маринованих грибів, схожих на опеньки, придбаних у приватної особи на стихійному ринку в Одесі, решта – з вживанням дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими.

Фото без опису

 

В лісах та лісостепах України зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Насамперед, це бліда поганка, яку помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки, а також мухомори і сморжі. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу.

Характерні симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, проноси, слабкість, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, запаморочення, судоми, мимовільне сечовиділення, ознаки серцево-судинної недостатності, марення, поява галюцинацій тощо.

Якщо після споживання грибів помітили ознаки отруєння у себе або близьких - негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби! До приїзду лікарів промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Заборонено вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не варто також займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Фото без опису

 

Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей. Їх організм ще не в змозі чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах в кілька разів. Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко – із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя.

Для збереження вашого здоров’я нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які продаються в торговельній мережі, зокрема на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
  • уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки; не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки та бліді пластинки на нижній поверхні шляпки - перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки;
  • не беріть занадто молоді чи старі перестиглі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
  • дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років.

Не варто забувати про чи не найголовніший чинник, що значно погіршує статистику щодо кількості отруєнь грибами – стихійна торгівля. Це суттєва проблема для Одеси. Місця, де проводиться така торгівля, не тільки псують вигляд вулиць обласного центру. Найбільша небезпека криється у великому ризику захворіти на тяжкі інфекційні захворювання, вживаючи неперевірені продукти сумнівної якості, придбані з рук.

Фото без опису

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає та нагадує, чому одесити та гості міста ризикують своїм здоров’ям і життям, купуючи продукти харчування, зокрема гриби на стихійних ринках:

  • ці продукти не проходять лабораторний контроль;
  • особи, які їх продають, не мають документів, що підтверджують їх безпечність та якість;
  • продукти зберігаються та реалізуються в антисанітарних умовах та без дотримання належного температурного режиму, а також у місцях, не облаштованих для торгівлі;
  • особи, які реалізують харчові продукти, не проходять обов’язкові профілактичні медогляди.

Вживання грибів, так само інших продуктів харчування, придбаних у місцях стихійної торгівлі, може загрожувати не тільки отруєнням, а й такими тяжкими захворюваннями як-от дизентерія, сальмонельоз, ботулізм тощо.

Найефективніший спосіб боротьби з несанкціонованою торгівлею – не купувати гриби, та взагалі будь-які продукти харчування в місцях стихійної торгівлі. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь