Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Під час семінару представники областей представили власні успішні кейси в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Дата: 03.10.2023 16:38
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Для створення в громадах базових доступних сервісів з ментального здоров’я не потрібні великі ресурси. Ці послуги мають стати звичними для всіх жителів: від малечі до людей старшого віку.

✔️ Як цей процес розпочати на місцях – опрацювали під час семінару «Всеукраїнська програма ментального здоров’я: Регіональна координація» із заступниками голів обласних військових адміністрацій, які є відповідальними в регіонах за впровадження Програми. Семінар проведено Координаційний центр КМУ / Mental Health UA в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

❔ Від початку семінару до учасників було адресовано питання: «Ви як? Важко впроваджувати програму ментального здоров’я в областях?»

Відповідь була одноголосна: «Дуже цікаво! Адже вже стало очевидно, що ментальне здоров’я пронизує всі сфери життя, всі галузі. Воно стосується всіх без винятку. Тому цікаво, важливо та почесно».

💬- Тема ментального здоров’я актуальна для всього світу, масштаб найширший: від окремих громад до цілих країн. Це довів третій Саміт перших леді та джентльменів, що відбувся в Києві на початку вересня й був присвячений темі ментального здоров’я. Наша країна без сумніву вже стала справжнім трендсетером ментального здоров’я у світі. Наш досвід, наші нові компетенції вже збагачують світову скарбницю знань та навичок ментального здоров’я. Тому процес триває та набирає ще більших обертів. Наше спільне завдання визначити, чого саме нам наразі не вистачає, якого навчання, якої експертизи, аби охопити всіх, хто потребує підтримки. Ми разом вбудовуємо компоненту ментального здоров’я в усі сектори, - закликала учасників семінару керівниця Координаційного центру, голова ГО Безбар'єрність Оксана Збітнєва.

🔹Під час семінару представники областей представили власні успішні кейси в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

🔸В Миколаївській області працює мобільна психологічна допомога, на деокупованих територіях встановлюються модульні пункти надання підтримки. В міському центрі ветеранів надається широкий спектр послуг: юридична консультація, профорієнтація, допомогу у відкритті власної справи, соціальний супровід, робота з фізичним реабілітологом. А головне - в центрі працює відразу три кабінети з надання психологічної допомоги.

🔹В Дніпропетровській області для військових та їх родин проводять заняття активними видами спорту (скандинавська ходьба, футбол, волейбол), разом вивчають вправи самодопомоги, проводять арттерапію, каністерапію, музичні вечори. Відкрито кабінети психологічної допомоги у Покровській громаді та на базі Центру ветеранського розвитку. Водночас, згідно з проведеним картуванням послуг у сфері ментального здоров’я, в Дніпропетровській області виявлено 36 громад, де взагалі відсутня можливість отримати психосоціальні послуги. Подібна ситуація є й в інших областях. Тому під час семінару особливу увагу приділили питанню створенню неформальних послуг з ментального здоров’я на рівні громад, як наскрізного компонента психосоціальної підтримки.

🔸Ці послуги в громадах можуть надаватися людям за місцем проживання чи роботи. Вони можуть охоплювати цілий спектр заходів, пов’язаних із промоцією ментального здоров’я, профілактикою порушень та забезпечення підтримки людей, які потребують допомоги. Наприклад, це можуть бути молодіжні групи, релігійні спільноти, організації людей з інвалідністю, гурток з в’язання або вивчення іноземної мови. В таких комьюніті потрібно поширювати інформацію щодо ментального здоров’я, можна проводити відповідні просвітницькі заходи та надавати жителям доступ до елементарних сервісів.

💬- Дуже важливо, аби система працювала навколо людини. Ми маємо задіяти всі наявні ресурси - а їх є достатньо, просто їх потрібно знайти, побачити та залучити. Неформальні послуги в громадах можуть та мають відігравати значну роль. Вони можуть бути створені на основі того, що вже є та працює в громаді. Ці послуги забезпечують доступні «точки входу» та маршрути до первинної ланки та інших послуг з охорони здоров’я. Вони можуть зменшити рівень стигми, дискримінації та соціального виключення, з якими стикаються люди з ментальними розладами, - наголосила директорка з координації органів центральної і виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ, радниця Прем’єр-міністра України Ірина Микичак.

▫️ Також під час семінару обговорили результати опитування надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я. Крім того, для заступників голів обласних військових адміністрацій був проведений тренінг з посилення власної стійкості.

ℹ️ Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь