Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Все, що ви хотіли знати про mhGAP, але не знали у кого запитати

Дата: 03.10.2023 16:45
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

Все, що ви хотіли знати про mhGAP, але не знали у кого запитати

▫️ Кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому

▫️ Лише 1 з 50 випадків порушення ментального здоров’я діагностується в Україні

▫️ 86 відсотків респондентів вважають, що люди які пережили війну, можуть мати проблеми з ментальним здоров'ям

☝🏻Це лише декілька результатів міжнародного дослідження суспільної думки, що було проведено в рамках третього Саміту перших леді та джентльменів Summit of First Ladies and Gentlemen, присвяченого темі ментального здоров’я *

▫️ Поряд з інфляцією, бідністю, втратою засобів до існування, ментальне здоров’я, на думку жителів різних країн світу, зокрема й України, належить до найбільших викликів сьогодення.

👩🏻‍⚕️Щоб допомога у сфері ментального здоров'я ставала доступнішою, відбувається залучення лікарів первинної ланки, зокрема – сімейних. Адже сімейний лікар є найближчим до пацієнта медиком, і звертатись до нього простіше та комфортніше.

📝 Підготовка триває за програмою mhGAP, яка розроблена ВООЗ і впроваджується за підтримки Міністерство охорони здоров'я України. Масштабування навчання відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

👨🏻‍⚕️ Наразі вже понад 44 тисяч лікарів отримали сертифікат курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Його проходять не тільки сімейні лікарі, а й педіатри, терапевти, медсестри, медбрати, фельдшери, працівники екстреної медичної допомоги.

🏥Вже 651 лікувальний заклад має договір на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Понад 45 000 українців отримали допомогу в межах цього пакету.

⁉️ Що таке програма mhGAP, які знання та навички він дає? Чим може допомогти сімейний лікар? Якими будуть наслідки, якщо проґавити та вчасно не звернутися до фахівців? Про це ми поговорили з сімейною лікаркою Софією Настишин Sophia Nastyshyn, тренеркою mhGAP, а також координаторкою тренінгів mhGAP у Львівській області. Софія вже другий рік навчає своїх колег та руйнує стигму щодо звернення по допомогу зі скаргами на стан ментального здоровʼя.

❔Що це воно таке, це ваше mhGAP?

❕mhGAP – це про ведення розладів ментального здоровʼя фахівцями, які не є спеціалістами, тобто вони не є психологами, психотерапевтами, психіатрами. Якщо конкретніше, це про попередню діагностику та лікування таких розладів первинною ланкою: сімейними лікарями, терапевтами, педіатрами та медичними сестрами, що працюють у команді. Вони здатні розпізнати ці розлади насамперед. Це про знання і навички медиків.

❔Розпізнати, це як?

❕Розпізнати так само, як медики розпізнають захворювання тіла: через опитування, співставленням з критеріями станів, проведення додаткових обстежень для виключення інших причин. mhGAP – це про ставлення до людей і насамперед до себе. Також це ще про навички ефективної комунікації як на роботі, так і поза нею: поставити правильне запитання, щоб отримати відповідь, яка допоможе далі у діагностиці, бути чутливим та емпатичним, розуміючи свої межі.

❔І що, тепер я можу отримати консультацію щодо психоемоційного стану в найближчій поліклініці?

❕ Якщо ваш сімейний лікар пройшов курс, то саме так. Чим більше лікарів первинної ланки пройдуть навчання, звісно, тим допомога стає доступнішою. Набагато простіше прийти до сімейного лікаря, якому довіряєте й знаєте дорогу до нього, розказати чутливу інформацію та разом спланувати, що робити, аніж зразу шукати нового спеціаліста у незнайомому місці.

❔Тобто тепер психологи та психотерапевти взагалі не потрібні?

❕ Звісно, це не так. Коли лікар первинної ланки лікує артеріальну гіпертензію чи гастрит, він не стає кардіологом чи гастроентерологом. У кожного є свої компетенції. Сімейний лікар не замінить психотерапевта, а психотерапевт – сімейного лікаря у процесі виявлення та ведення розладів. Тут важливі всі.

Сімейна медицина має велику частку втручань, що має колосальне значення для ведення цих розладів, проте вони не завжди виконуються. А mhGAP все ставить на свої місця та значно посилює і підтримку для пацієнта, і значення первинної ланки.

❔Чи зросла кількість звернень після початку повномасштабної війни?

❕ Історія з розладами ментального здоровʼя у пацієнтів не нова, тобто і до повномасштабного вторгнення їх було достатньо. Але так, після лютого 2022 року стало значно більше. У різні періоди можна було бачити, що від 30% до 60% усіх звернень були повʼязані зі скаргами на стан ментального здоровʼя. Це не лише про зміну настрою, сон, тривожність і так далі. Це і про фізичні симптоми, які не мають пояснень – результати обстежень нормальні, але це не означає, що скарга людини більше не потребує уваги.

❔Українці все ще ніяковіють, коли потрібно розповісти про стан свого ментального здоровʼя?

❕Нам, українцям, ще складно говорити на цю тему і називати речі своїми іменами. Але обізнаність у цій темі зростає щодня. Медики і пацієнти все більше розуміють, що ментальне здоров’я так само важливе як фізичне, і не буває одного без іншого.

❔А що, якщо ігнорувати скарги і все списувати на важкі часи?

❕ Кожна скарга варта того, щоб на неї реагували. Звісно, не всі скарги є такими, що потребують консультації спеціалістів, бо є і природні реакції. Кожна людина заслуговує на таке якісне життя, яке можливе в тих умовах, що вона перебуває.

Крім того, це стосується не тільки окремої людини. Якщо скарги впливають на щоденне функціонування, тобто людині стає важче доглядати за собою чи дітьми, їй складніше виконувати звичну роботу, або взагалі виходити на неї, то це тягне за собою вплив не тільки на здоровʼя цієї окремої людини, а й на її родину, громаду і на державу загалом.

🇺🇦 Тому, так, ми краплі в морі, але ж які важливі! Нам усім ще відбудовувати Україну, тому дбаймо про себе!

* Дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в різних країнах світу здійснено британською компанією Alligator Digital на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я World Health Organization (WHO). Експертну підтримку дослідження забезпечили Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, BRAND UKRAINE та ГО Безбар'єрність.

Опитуванням було охоплено 11 країн світу, серед яких – Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Україна, Хорватія, Японія. Проведено 11 000 інтерв’ю – по 1 000 в кожній країні серед респондентів віком 13+

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/.../1-MpWY4D7n33Ub1xEcVQn6S.../view

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь