Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вплив війни на сексуальну активність у кожного індивідуальний, не існує правильної чи неправильної реакції

Дата: 06.12.2023 16:51
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Повітряні тривоги, ракетні обстріли, недосипання, безперервна напруга в очікуванні атак. Усе це відбивається на психоемоційному стані людини. А як щодо інтимних стосунків? Безумовно, і тут є свій вплив.

💬 «Уперше ми зіткнулися з необхідністю глибше вивчати і надавати рекомендації щодо родинних відносин, коли люди стали опинятися замкненими в одному просторі. Багато сімей, які до цього жили щасливо, почали скаржитися на роздратування. Взагалі будь-яка серйозна стресова ситуація виявляє проблеми. Іноді люди згуртовуються та стають ресурсом одне для одного. Але у багатьох випадках з’ясовується, що стосунки у родині були не такими вже й ідеальними», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Маріанна Маркова, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри сексології, психотерапії та медичної психології Харківський національний медичний університет.

Додатковий ресурс кожна людина отримує від стосунків з особливими емоціями. І це не про спілкування з друзями, це саме про інтимне життя на всіх рівнях привабливості – платонічному, еротичному, сексуальному. Але в умовах постійних обстрілів слід бути готовими до того, що звичні відчуття зміняться. Вплив війни на сексуальну активність у кожного індивідуальний, не існує правильної чи неправильної реакції. Але найбільш поширені два варіанти.

1️⃣ «Перший сценарій: негативний. Він може включати проблеми, пов'язані з еректильною дисфункцією, а також з втратою чи зниженням статевого бажання. Бо сексуальність реалізується за дуже тонким механізмом. Еволюція в нас заклала, що секс – це лише один із етапів. Спочатку є задум, потім уява, потім моменти прелюдії... І коли в цей момент лунає повітряна тривога чи починається обстріл – звісно, домінанта різко змінюється», – пояснює Маріанна Маркова.

І якщо таких випадків багато, продовжує експертка, то може статися так, що ця тривожна домінанта закріплюється і перебиває сексуальне бажання. Формується умовний негативний рефлекс: «краще нічого не робити, тоді тривоги не буде».

2️⃣ «І є другий сценарій. Знову ж таки, еволюція потурбувалася, щоб у момент небезпеки ми робили все, аби залишити якнайбільше біологічного матеріалу на планеті, включаючи розмноження. Вибачте, що не про вірші та романтику, але з погляду біології й вони служать лише для забезпечення продовження життя. Тому не дивуйтеся, що тривоги та обстріли здатні викликати підвищене сексуальне бажання. І воно може бути реалізоване не тільки у стосунках постійної пари, але й поза нею», – зазначила Маріанна Маркова.

Війни, кризи чи природні катастрофи можуть не тільки суттєво впливати на стосунки, а й призводити до збільшення кількості розлучень. Тому дуже важливо не уникати відвертих розмов із партнером. Якщо вам не хочеться займатися сексом – скажіть про це. Якщо навпаки потребуєте додаткової близькості – поясніть свої почуття. Коли ж напруга у стосунках зростає – зверніться до спеціаліста. Не соромтеся сексуальних питань, адже у сучасному світі достатньо ресурсів для подолання інтимних проблем і безліч варіантів підтримки.

🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь