Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Психосоціальна підтримка на роботі

Дата: 06.03.2024 10:37
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Психосоціальна підтримка на роботі

 

З початком широкомасштабного вторгнення рф багато українців стикнулася із проблемою погіршення ментального здоров’я та  психоемоційного стану.

           Відновлення психічного здоров’я населення України – важливе завдання для держави та суспільства у воєнний і післявоєнний час, тому саме сьогодні необхідно працювати з такими наслідками війни та вирішувати ці проблеми на кожному робочому місці, на що і направлена Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована Першою леді України Оленою Зеленською.

           Адже, неналежний психоемоційний стан і невмотивованість працівників впливає на продуктивність праці, і як слідство, на економічний стан бізнесу.

          Міністерство економіки України в даній сфері визначило важливі пріоритети - зайнятість, праця, добробут на робочому місці, та бере активну участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров'я «Ти як?».

          Значна увага приділяється співпраці державних органів і бізнесу задля спільного й ефективного вирішення питань, повязаних із ментальним здоровям працівників та сприянням безпечним і здоровим умовам праці.

           Наприкінці 2022 року за ініціативою МОП в Україні визначено розроблення та впровадження пілотної програми психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний і післявоєнний час, а метою такого проекту є створення власної української моделі системи психосоціальної підтримки працівників на робочому місці.

            Цей документ містить стратегії вирішення питань психічного здоров’я під час виконання трудової функції: запобігання (керування психосоціальними ризиками), захист та зміцнення (підвищення рівня обізнаності та можливостей для розпізнавання проблем із психічним здоров’ям, завчасно вживати відповідних заходів для захисту та зміцнення психічного здоров’я працюючих), допомога (допомагати працівникам із проблемою  психічного здоров’я, ініціювати програми повернення на роботу, з надання підтримки у працевлаштуванні).

         Саме програми психосоціальної підтримки на робочому місці мають бути розроблені та впроваджені роботодавцями, аби зберегти психічне здоров’я працівників і сталість бізнесу у воєнний і післявоєнний час.

        На допомогу можуть прийти інструменти та досвід міжнародних організацій та партнерів, що можливо завдяки проекту «Безбар’єрність».

       Державна служба України з питань праці на своєму порталі запустила новий розділ «Психосоціальна підтримка на роботі», де публікується серія інформаційних матеріалів з питань психосоціальної підтримки на робочому місці в умовах воєнного й післявоєнного часу «З турботою про себе й кожного», завдяки яким можливо розвязати такі питання, як розроблення відповідної програми на робочому місці, що робити під час паніки та тривоги, як при цьому ефективно працювати й допомагати своїй громаді, куди звертатися або направляти за психологічною допомогою тощо.

        Саме використання нескладних інструкцій у наданні першої психологічної допомоги не тільки працюючим, а і іншим верствам населення, сприяє безпечнішому переживанню травми, страху, запобігає ненавмисній шкоді та зберігає психологічне здоров’я і людяний ресурс.

 

Головний державний інспектор

відділу з питань праці Управління

інспекційної діяльності в Одеській області                           

Південного міжрегіонального

управління Державної служби з питань праці      Антоніна АВТУТОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь