ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА.
ГРИБИ – це цінний харчовий продукт, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування. Навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.
В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей. Травна система система дітей незріла і не в змозі нормально перетравити гриби. Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко - із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя. Тому, абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, людям похилого віку.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами
Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!
Роздільнянське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області