Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити, якщо ви стали свідком продажу гуманітарної допомоги?

Дата: 19.04.2022 11:10
Кількість переглядів: 163

Фото без опису

В період воєнного часу складно назвати демократичну країну світу, громадяни якої не направляли б в Україну гуманітарну допомогу. Хоча гуманітарна допомога за своєю суттю – це добровільні пожертви як у вигляді предметів та товарів, так і у вигляді коштів, отримання яких не має і не може мати на меті отримання прибутку, трапляються випадки продажу товарів, які передаються українцям в якості гуманітарної допомоги. Це може бути, наприклад, товари без обов’язкового українського маркування або навіть мати написи, що товар отриманий саме як гуманітарна допомога.

З метою недопущення таких випадків внесено зміни до Кримінального кодексу України (https://goo.su/oHSs), а саме доповнено статтею 201-2 якою заборонено:

♦ продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги;

♦ використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги;

♦ укладання інших правочинів щодо розпоряджання майном.

Під час воєнного стану такі дії караються позбавленням волі строком до 7 років

Що робити, якщо Ви стали свідком продажу гуманітарної допомоги?

Українська волонтерська служба (https://goo.su/nPAhxG) розробила поради для тих, хто став свідком продажу товарів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога

1. Зафіксуйте товар, який Ви побачили у продажу, на фото чи відео. Пам’ятайте, зйомка у публічному місці дозволена, якщо мова йде про фіксацію можливого правопорушення, така інформація не може вважатися конфіденційною, відтак заборону зйомки можна ігнорувати. Однак не забувайте, що ваша мета – не скандал, а фіксація фактів та передача інформації правоохоронцям.

2. Зверніться до адміністрації магазину. Вкажіть адміністрації магазину на можливі порушення законодавства щодо поводження з гуманітарною допомогою. Пам’ятайте, ви як споживач маєте повне право звернутися з проханням надати сертифікат якості або іншу супровідну документацію на товар, яка б підтвердила законність його реалізації.

3. Повідомте про можливе правопорушення. Зверніться до поліції за телефоном 102 або за додатковими номерами телефонів правоохоронних органів, або на гарячу лінію СБУ 0-800-501-482, або на відповідну електронну пошту callcenter@ssu.gov.ua. У повідомленні обов’язково вкажіть адресу місця, де помітили продаж, та чітко опишіть обставини того, що сталося. Згодом поцікавтесь результатами розгляду вашого повідомлення.

Докладніше - https://goo.su/W3GLfQI


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь